Jong Nederland HDL

Leiding JN op Kaderschouw 2012

17 september 2012
 

Afgelopen weekend (15 & 16 september) was de leiding weer present op de Kaderschouw, een evenement dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd door en voor alle vrijwilligers van Jong Nederland.

De vorige kaderschouw was in 2010 en heeft onze afdeling georganiseerd dus we waren heel benieuwd hoe ze het in Zijtaart zouden organiseren. Want het organiseren van Kaderschouw is best een kluif, er komen ongeveer 500 vrijwilligers die het hele weekend blijven.

 

De leiding had om half twaalf afgesproken om samen naar Zijtaart te rijden, tegen de tijd dat we weg waren was het half 1, want we moesten natuurlijk wachten en nog een bult spullen meenemen. Even buiten de bebouwde kom van Zijtaart zagen we al snel de grote tenten waarin het evenement plaats vond. Het middag programma bestond uit een aantal ‘hoge uitdagingen’, er waren 5 kranen op een weiland waarmee je kon touwklimmen, bungeejumpen, tokkelen abseilen daarnaast was er een klimmuur en een rodeostier.

 

                              afbeelding_kadershouw_

 

Nadat een de leiding deze zeer spannende activiteiten hadden gedaan was het tijd voor eten en muziek. Er waren twee coverbandjes die onwijs leuke muziek speelde waarop de leiding kon dansen. Na het nodige bier en wijn werd het alsmaar gezelliger en eindigde de avond bij een groot kampvuur. Het was erg leuk om met andere vrijwilligers van Jong Nederland te praten over hoe zij activiteiten organiseren en natuurlijk ervaringen uit te wisselen van vorige kaderschouwen, weekendjes, toernooien, zwerfweekendjes, festivals en kamp bivak.

 

Na een koude nacht was het tijd om weer te vertrekken, uiteraard was niet iedereen even fit en moest er ook nog de ‘eettent’ worden afgebroken ergens anders in Zijtaart. Uiteindelijk hebben we de camping als laatste verlaten om weer op weg te gaan naar de blokhut in Heeswijk-Dinther.

 

 

     foto_3_kaderchouw           foto_2        

 

Leidingweekend 12 & 13 mei 2012

16 mei 2015
 

De meeste groepen van Jong Nederland HDL zijn al op weekendje geweest, maar nu was het de beurt aan de leiding van Jong Nederland. Want voor de leiding wordt ook elk jaar een weekendje georganiseerd om ze is flink in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor al de uren die ze in onze vereniging steken. 

 

afbeelding_1929

 

Dit jaar zijn we met de leiding naar 'Oud Gasstel' geweest. Een klein plaatsje bij Roosendaal in de buurt. We vertrokken nadat de rakker leiding klaar was met leiding geven, en na wat vertragingen her en der kwamen we om ongeveer half zeven bij de blokhut van Scouting Oud Gasstel aan. Na een heerlijke en uitgebreide barbeque was het tijd voor het avondprogramma. 
 

Rondom het kampvuur hebben we weerwolven van wakkerdam gespeelt met wel 20 man! Normaal duurt een potje ongeveer tien minuten, maar met zoveel man en zoveel enthousisme kon een potje bij ons wel een half uur duren! Daarna hebben we een nieuw spel gespeeld, zo hard mogelijk met blokken gooien zodat je de paaltjes van je tegenstander omver gaan. Maar na dit spel kwam het hoogtepunt van de avond Karaoke, en oeh wat was ik blij dat ik af en toe buiten stond.. Maar de leiding kreeg er geen genoeg van en het laatste nummer dat er werd 'gezongen' was rond zes in de ochtend!! De volgende ochtend was het opruimen en schoonmaken geblazen en vertrokken we na de lunch weer naar de blokhut in Heeswijk.

 

Organisatie, bedankt voor het organiseren! 

 

Groetjes,

Bram

IMG_2584foto_leidingweekend_

 

Kamp Bivak 

21 maart 2012
 

Kamp Bivak is een cursusweekend voor leiding, je leert er wat er allemaal bij komt kijken om een kamp te regelen, bijvoorbeeld organisatie, veiligheid en verzekeringen daarnaast leer je er verschillende vaardigheden als kompasschieten en pionieren. Vrijdag 9 maart 20.15 uur: Ik sta op het punt om te gaan pokeren met de 16+ als de telefoon gaat.


Het is Teun met de mededeling dat er alsnog een plek is vrijgekomen op het kamp bivak weekend in Zeilberg. Als ik wil mag ik me nog aansluiten en oh ja of ik meteen wat tentharingen mee kan nemen…  ’n uur later stond ik met m’n bagage voor de deur van de blokhut in Zeilberg. De deelnemers waren net bezig met een kennismakingspel. Er waren zo’n 24 deelnemers van verschillende afdelingen van jong Nederland en 4 cursusleiders. Afdeling HDL werd vertegenwoordigd door Teun, Woudt en nu dus ook door mij.
 

Na de kennismaking kregen we in sub groepjes uitleg over tenten en slaapspullen. Veel dingen wist ik wel maar waren toch leuk om eens bij stil te staan. Bijvoorbeeld rol ‘s morgens als je opstaat je slaapzak om je kussen zodat het niet vochtig en koud word én zodat er geen enge kriebelbeestjes in je slaapzak kunnen kruipen! Zo werden het hele weekend verschillende onderwerpen behandeld en tussen de serieuzere zaken door moest iedere afdeling een zelf voorbereid spel presenteren aan de groep. Dit was erg leuk en het heeft ons zeker aan  een aantal leuke spelideeën voor onze eigen groepen geholpen. Zo moesten we met z’n allen in een kring gaan zitten en tegen elkaar zeggen: ”Schat, ik hou van je” de ander moest met ’n stalen gezicht antwoorden: “Ik ook van jou, maar ik mag niet lachen” Als je toch in de lach schoot was je af en moest jij proberen om iemand aan het lachen te krijgen.


Ook Teun en Woudt hadden een spel voorbereid namelijk (jawel daar is ie weer!) Weerwolven van Wakkerdam. Het spel was een groot succes en met alle leiding rond het kampvuur werd het een heel gezellige avond. Zo gezellig zelfs dat jullie anders zo brave leiding een standje kreeg van de cursusleider…
 

Al met al was het een onvergetelijk weekend waar nog lang over gesproken zal worden. Ik kan echt alle leiding aanraden om eens op Kamp Bivak te gaan. Je leert er veel van en het is ook nog eens heel gezellig!


Groetjes Liesje van Venrooij leiding 16+   
kamp_bivak

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Gangster weekend Antwerpen 

25 februari 2012
 

Jong Nederland Internationaal? Ik dacht het wel! Een nieuwe samenwerking met de Chiro (jeugd organisatie gelijk aan JN) uit België, gaf onze leiding de gelegenheid om af te reizen naar het zinderende zuiden.

Na een zoektocht van de tomtom, en oplettende ogen, vonden we de ingang van het Chiro terrein in een van de wijken van Antwerpen. Hier stond de Chiro leiding ons al op te wachten. De blokhut had ondanks de kleine toegang en druk bebouwde wijk,  een groot speelveld. Nadat de 3 jong Nederland groepen en de 3 Chiro groepen compleet waren, kon het avond programma van start. De avond zat vol met quizzen en zelfs een potje ouderwets Vlaams blokken, zoals het tv programma op Bels 1, waar de gasten van jong Nederland nog nooit van had gehoord. Na veel te hebben geleerd over wie nou die ene Vlaamse sport held was die ooit een keer één bronzen plak had gewonnen op een Europees kampioenschap, en andere Vlaamse specialiteiten, was er nog één muziek quiz.  Gevolgd door de drinkjes en drankjes, werden we zelfs nog uitgenodigd voor een feestje bij de buren. Daarop natuurlijk vroeg naar bed, want de volgendedag stond weer vol gepland.                        

Alex

Na een iets wat verstoorde nachtrust, moesten we weer vroeg uit de veren. Na een heerlijk Vlaams ontbijt met Turks brood, vertrokken we richting de stad. We gingen met het openbaar vervoer, wat voor een aantal leiding van HDL de eerste keer met de tram was! Bij het treinstation stapten we uit om een spel te starten. Dit spel, in het thema gangster, was zeer groot.. ze hadden bijna heel Antwerpen als spelterrein gekozen.. De groep werd opgesplitst in een 5tal groepjes die ieder zijn eigen wijk had. Vanuit jouw eigen wijk ging je met je groep papieren poppetjes zoeken in een wijk van een ander. Aldaar kon je proberen om straten van andere wijken over te nemen en dus de grootste ‘gang’ van de stad op te richten. Mijn groepje was bijvoorbeeld eigenaar van Chinatown, en we waren aan het proberen een straat in te nemen in de universitaire wijk. Als je naar een andere wijk zou willen reizen, kon je met je tram pas, door heel Antwerpen reizen. Dat maakte het spel zeer groot, maar het gaf gelijk een kans om heel Antwerpen te bezichtigen.  Tussen het reizen door, waren er Massa spellen waar je met alle groepjes een kort spel van een half uur deed, om extra punten te verdienen. Zo zag je iedereen dus ook nog een keertje tussen de dag door.

Na het laatste massa spel ( wie het langst rennend kon schreeuwen in een fietstunnel onder de schelde) brachten we een bezoek aan het nieuwste museum van de stad, van waar je een mooi uitzicht had.. mits je 25 roltrappen had beklommen.Ja de lift wordt nog een uitvinding in Vlaanderen. Daarna terug naar de blokhut waar na een goede maaltijd en één lichte versnapering tijdens een spelletje achteruit zingen op de aai foon , iedereen zoet ging slapen.

De laatste ochtend gaf ons de kans om nog lekker te ontbijten, en nog eens goed de nagels te gebruiken; aangezien de schilderstape van het spel blokken niet van de grond kwam. Tijdens het inspiratie spel van vierdelig tjoekbal, zagen we nog net hoe, zoals bij ons op kamp, de vlag van de Chiro voor de zondag groep werd gehesen.  Na het afscheid, en woorden als we zien elkander nog zeker en vast, stuurde de tomtom ons weer richting het Brabantse land, en zat een mooi weekend Antwerpen er weer op.

 

foto_antwerpen

Copyright © 2020 Jong Nederland HDL. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.